دکتر آرتید

دکتر آرتید | خدمات لیزر، لاغری و زیبایی | دوره های آموزش لیزر

دکتر آرتید

دکتر آرتید | خدمات لیزر، لاغری و زیبایی | دوره های آموزش لیزر

کتاب آموزش ارز دیجیتال

در دنیای امروز و با افزایش روزافزون محبوبیت ارزهای دیجیتال، منابع یادگیری مفاهیم مرتبط با این ارزها هم در حال افزایش است. کافی است همین حالا عبارت «بیت کوین چیست» یا «بلاک چین چیست» را در اینترنت جست‌وجو کنید؛ خواهید دید که صدها مقاله و ویدیوی آموزشی مختلف و رایگان وجود دارد، که هریک به‌ زبان خود مفاهیم بیت کوین و ارزهای دیجیتال را برای شما تشریح می‌کنند. علاوه بر این، دوره‌های آموزشی بسیاری هم هستند که به‌صورت حضوری و یا آنلاین، این مفاهیم را به شما آموزش می‌دهند.

اما در این بین، هنوز هم یکی از ارزشمندترین منابع «کتاب» است. فرقی نمی‌کند که به‌تازگی با صنعت بلاک چین و ارزهای دیجیتال آشنا شده باشید یا توسعه‌دهنده‌ای باسابقه باشید که قصد دارد در مورد این فناوری اطلاعات بیشتری کسب کند. در هر صورت، کتاب یکی از بهترین منابعی است که برای یادگیری می‌توانید به آن مراجعه کنید.

البته این مسئله به موضوعی که می‌خواهید در مورد آن تحقیق کنید هم بستگی دارد. برخی از مفاهیم این حوزه، به‌طور مرتب تغییر می‌کنند و به‌روز می‌شوند. به‌‌عنوان مثال، اخبار و اطلاعات مربوط به فناوری خیلی زود منسوخ می‌شوند و اعتبار خود را از دست می‌دهند. واضح است که مطالعه کتاب برای کسب اطلاعات در این موارد مناسب نیست.

اما بخش‌هایی مانند تاریخچه، حقایق و مفاهیم بنیادین مربوط به فناوری بلاک چین، اموری اساسی هستند که گذر زمان هم از تازگی آنها نمی‌کاهد. کتاب‌ها برای یادگیری موضوعات این‌چنینی فوق‌العاده‌اند. آموزشی که یک کتاب می‌تواند به شما بدهد، خیلی عمیق‌تر از مقاله‌ای است که در چند صفحه خلاصه شده است. به همین منظور، در این مقاله 6 کتاب را به شما معرفی خواهیم کرد که با آنها می‌توانید مفاهیم اصلی حوزه ارزهای دیجیتال را یاد بگیرید. این کتاب‌ها می‌توانند برای هر شخصی و با هر سطحی از دانش و سواد بلاک چین و ارزهای دیجیتال مفید باشند.

بیشتر بخوانید:کسب سودهای معاملاتی

1. «یک ساتوشی» نوشته محمد آذرنیوار و نیما ملک‌پور

عنوان: یک ساتوشی؛ راهنمای ورود به دنیای بیت کوین، اتریوم و ارزهای دیجیتال برای مبتدی‌ها
نویسندگان: محمد آذرنیوار، نیما ملک‌پور
سال انتشار: 1399

امروزه ده‌ها کتاب آموزش ارز دیجیتال درباره بیت کوین و ارزهای دیجیتال، به زبان‌های گوناگون نگارش یا ترجمه‌ شده‌اند و به‌راحتی در دسترس مخاطبان هستند؛ اما در این میان، همواره جای خالی کتابی که با توجه به نیازها و دغدغه‌های جامعه مخاطبان فارسی‌زبان ارزهای دیجیتال نگارش شده باشد، حس می‌شد.

کتاب یک ساتوشی، اولین تلاش جدی برای آموزش مفاهیم بیت کوین و ارزهای دیجیتال به زبان فارسی است که کاملاً متناسب با ذائقه کاربران ایرانی و دغدغه‌های آنها به رشته تحریر درآمده است. نویسندگان این کتاب، محمد آذرنیوار، سردبیر وب‌سایت ارزدیجیتال و نیما ملک‌پور، مدیر بخش تحقیق و توسعه ارزدیجیتال هستند که از سال 1396 تاکنون، به‌طور جدی به آموزش در این حوزه مشغول بوده و با پرسش‌ها، نیازها و ریسک‌های سرمایه‌گذاری در میان کاربران ایرانی کاملاٌ آشنا هستند.

هدف اصلی یک ساتوشی، کمک به افراد مبتدی برای آغاز فعالیت و سرمایه‌گذاری در حوزه ارزهای دیجیتال است و همان‌ طور که در مقدمه آن می‌خوانیم «یک ساتوشی تلاشی برای راهنمایی افرادی است که تنها در حد شنیدن واژه بیت‌کوین یا دنبال‌کردن قیمت ارزهای دیجیتال با این فناوری آشنا هستند.» علاوه بر افراد مبتدی، آموزش‌ها و توضیحات جامع این کتاب 300 صفحه‌ای می‌تواند برای افراد پرسابقه در این فضا هم مناسب باشد و به تکمیل دانسته‌هایشان کمک کند.

سعی این کتاب، بر آن است که مفاهیم ابتدایی و هر‌آنچه را که برای ورود به دنیای بی‌انتهای ارزهای دیجیتال و بلاک چین به آن نیاز دارید، پوشش دهد. این توضیحات از تاریخچه پول آغاز می‌شود و به اختراع نبوغ‌آمیز ساتوشی ناکاموتو در قرن بیست و یکم می‌رسد. در ادامه کتاب، مفاهیم گسترده‌تری مانند بلاک چین و دستاوردهای انقلاب بیت کوین، بیشتر بررسی شده‌ و در بخش‌های پایانی، ابزارها و دانش لازم برای سرمایه‌گذاری و ورود به بازار ارزهای دیجیتال، به‌طور کامل معرفی شده است.

یک ساتوشی با محوریت آموزش کاربردی نوشته شده است تا خوانندگان پس مطالعه کتاب، قادر به خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال باشند و حتی با اصول اولیه معامله ارزهای دیجیتال و ویژگی‌های این بازار نیز آشنا شوند.

2. «دارایی‌های رمز‌نگاری‌شده» نوشته کریس بورنیسک و جک تاتار

عنوان انگلیسی: Cryptoassets: The Innovative Investor’s Guide to Bitcoin and Beyond
نویسندگان: کریس بورنیسک (Chris Borniske) و جک تاتار (Jack Tatar)
سال انتشار: 2017
ترجمه فارسی: دارد
عنوان فارسی: دارایی‌های رمز‌نگاری‌شده؛ راهنمای جامع و نوآورانه برای سرمایه‌گذاران در بیت‌کوین و رمزارز‌های دیگر

این کتاب راهنما که محصول همکاری کریس بورنیسک، یکی از شرکای شرکت سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال پلِیس‌هولدر کپیتال (Placeholder Capital) و جک تاتار، نویسنده مشهور در حوزه امور مالی فردی است، مبانی اولیه سرمایه‌گذاری روی بیت کوین و سایر دارایی‌های دیجیتال را توضیح می‌دهد.

کتاب دارایی‌های رمز‌نگاری‌شده نکات بسیار کاربردی و جالبی را در مورد نحوه ارزش‌گذاری دارایی‌های دیجیتال، نحوه تعیین زمان مناسب برای سرمایه‌گذاری و نحوه برخورد با حباب‌های قیمت و جنون بازار به خواننده ارائه می‌دهد.

آرتور لفِر (Arthur Laffer)، یکی از اعضای هیئت مشاوره سیاست‌های اقتصادی در زمان ریاست‌جمهوری رونالد ریگان درباره این کتاب می‌گوید:

2. «انقلاب بلاک چین» نوشته دان و الکس تپسکات

عنوان انگلیسی: Blockchain Revolution
نویسندگان: دان تپسکات (Don Tapscott) و الکس تپسکات (Alex Tapscatt)
سال انتشار: 2016
ترجمه فارسی: دارد
عنوان فارسی: انقلاب بلاک چین؛ چطور فناوری پشت بیت کوین، پول، کسب‌وکار و جهان را تغییر می‌دهد

دان تپسکات و الکس تپسکات که پدر و پسری متخصص در حوزه بلاک چین هستند، در این کتاب بررسی کرده‌اند که چگونه فناوری بلاک چین می‌تواند همه سیستم‌های جهان را تحت‌تأثیر قرار دهد.

بلاک چین یکی از فناوری‌های بنیادینی است که در تمام کتاب‌های مربوط به ارزهای دیجیتال موردبررسی قرار گرفته (و یا دست‌کم مرور کوتاهی بر آن انجام شده است). تقریباً همه ارزهای دیجیتالی که ما می‌شناسیم، مبتنی بر بلاک چین هستند. بدون بلاک چین، ادامه فعالیت این ارزها ممکن نیست؛ اما عکس این مسئله صحیح نیست. به‌بیان دیگر، کاربردهای بلاک چین بسیار گسترده است و به‌هیچ‌وجه محدود به ارزهای دیجیتال نیست.

تپسکات‌ها در این کتاب روی سایر کاربردهای بلاک چین هم تمرکز کرده‌اند؛ که از میان آنها می‌توان به مدل‌های جدید کسب‌وکار که با استفاده از این فناوری ممکن است ایجاد شوند، احیای حقوق هنرمندان در عرصه موسیقی، انجام رأی‌گیری و اجرای بهتر دموکراسی اشاره کرد. در یک کلام، همان طور که از عنوانش پیداست، این کتاب بیشتر در مورد بلاک چین است تا بیت کوین یا ارزهای دیجیتال.

3. «استاندارد بیت کوین» نوشته سیف‌الدین آموس

عنوان انگلیسی: The Bitcoin Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking
نویسندگان: سیف‌الدین آموس (Saifedean Ammous)
سال انتشار: 2018
ترجمه فارسی: دارد
عنوان فارسی: استاندارد بیت کوین: جایگزینی غیرمتمرکز برای بانکداری مرکزی

سیف‌الدین آموس یکی از اقتصاددان‌های برجسته عصر حاضر است. او در این کتاب، کاربردهای بیت کوین را به‌صورت واقع‌گرایانه و از دید یک اقتصاددان بررسی می‌‌کند. به‌بیان دیگر، او توضیح می‌دهد که در فلسفه پول و ارز، بیت کوین چه جایگاهی دارد و در آینده و با توسعه عصر دیجیتال، بیت کوین چه شکلی پیدا خواهد کرد.

آموس معتقد است که در سیستم مالی بین‌المللی که روزبه‌روز پیچیده‌تر می‌شود، بیت کوین می‌تواند نقش یک ذخیره ارزش را ایفا کند. مخاطب این کتاب کسانی هستند که به‌صورت جدی در مورد آینده و اتفاقات آن فکر می‌کنند؛ اندیشمندانی که دغدغه چگونگی تغییر ماهیت اقتصاد در دهه‌ها و قرن‌های آتی را دارند و مشتاقند بدانند که آیا ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین خواهند توانست به استاندارد آینده تجارت جهانی تبدیل شوند یا خیر.

4. «عصر ارز دیجیتال» نوشته پل ویگنا و مایکل جِی کِیسی

عنوان انگلیسی: The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and the Blockchain Are Challenging the Global Economic Order
نویسندگان: پل ویگنا (Paul Vigna) و مایکل جِی کِیسی (Michael G. Casey)
سال انتشار: 2015
ترجمه فارسی: ندارد

پل ویگنا و مایکل جی کیسی، خبرنگاران نشریه سرشناس «وال استریت ژورنال» هستند. آنها در این کتاب تلاش کرده‌اند سیستم مالی فعلی ما که بر پایه پول نقد، بانک‌ها، دسته‌چک‌ها، طلا و کارت‌های اعتباری می‌چرخد را با جهانی مقایسه کنند که بر مبنای پول دیجیتال اداره می‌شود.

کتاب عصر ارز دیجیتال با حکایت زنی در افغانستان آغاز می‌شود که از حساب بانکی بی‌بهره است و تنها به ارزهای دیجیتال دسترسی دارد. این کتاب توجه زیادی را به خود جلب کرده و نقد و بررسی‌های بسیاری در مورد آن وجود دارد. به‌عنوان مثال، وبسایت فورچن (Fortune) نقدی را در مورد آن منتشر کرده که در آن عنوان شده، نویسندگان این کتاب تلاش دارند تغییری را نشان دهند که این فناوری نوین می‌تواند در دنیا و در زندگی انسان‌ها ایجاد کند. نیویورک تایمز (New York Times) نیز در مطلبی در خصوص این کتاب می‌نویسد:

5. «فناوری‌های ارز دیجیتال و بیت کوین» نوشته آرویند نارایانان

عنوان انگلیسی: Bitcoin and Cryptocurrency Technologies: A Comprehensive Introduction
نویسندگان: آرویند نارایانان (Arvind Narayanan)، جوزف بونو (Joseph Bonneau)، ادوارد فِلتِن (Edward Felten)، اندرو میلر (Andrew Miller) و استیون گُلدفِدِر (Steven Goldfeder)
سال انتشار: 2016
ترجمه فارسی: ندارد

آرویند نارایانان که استادیار دانشگاه پرینستون است به همراه سه همکار دیگر خود، موضوع بلاک چین و ارزهای دیجیتال را به‌طور کامل بررسی کرده‌اند. این کتاب به‌قدری مباحث مربوط به ارزهای دیجیتال را عمیق و با جزئیات توضیح می‌دهد که به هنگام خواندن آن ممکن است نیاز باشد یادداشت‌‌برداری کنید. به‌عنوان مثال، موضوعاتی همچون توابع هش و علم رمزنگاری، به‌طور مفصل در این کتاب توضیح داده شده‌اند. علاوه بر این، کتاب فناوری‌های ارز دیجیتال و بیت کوین حاوی نمودارهایی است که به خواننده کمک می‌کند تا موضوعات عنوان‌شده را راحت‌تر درک کند.

لازم‌ به‌ ذکر است که نویسنده این کتاب، یک دوره آنلاین در خصوص فناوری‌ ارزهای دیجیتال را هم به‌صورت رایگان روی وب‌سایت کورسِرا (Coursera) قرار داده است. این دوره، به‌نوعی تکمیل‌کننده کتاب فناوری‌های ارز دیجیتال و بیت کوین است و برای هر فصل، ویدیوهای آموزشی جداگانه‌ای را در نظر گرفته است. علاوه بر این، تمرین‌هایی برای برنامه‌نویسی، بخشی برای حل مشکلات مربوط به تمرین‌ها و اسلایدهای سخنرانی هم در آن دیده می‌شود.

بنابراین خواه شما یک دانشجو باشید و خواه یک توسعه‌دهنده نرم‌افزار، یک کارآفرین حوزه فناوری یا یک پژوهشگر علوم رایانه، این کتاب معتبر و جامع برای شما مناسب است و هر آنچه را که باید در مورد پول جدید جهانی بیاموزید در اختیار شما قرار می‌دهد.

کتاب فناوری‌های ارز دیجیتال و بیت کوین با تاریخچه بیت کوین و ارزهای دیجیتال آغاز می‌شود و سپس فرایند توسعه این فناوری را بررسی می‌کند. پس از آن، این کتاب مبانی کاربردی و اولیه‌ای را توضیح می‌دهد که برای ایجاد نرم‌افزارهایی ایمن که بتوانند با شبکه بیت کوین تعامل داشته باشند ضروری هستند. علاوه بر آن، روش‌هایی برای پیاده‌سازی ایده‌های شبکه بیت کوین در پروژه‌های شخصی هم در این کتاب پوشش داده شده‌اند. موضوعاتی از قبیل تمرکززدایی، روند استخراج، سیاست‌های شبکه بیت کوین، فضای ارزهای دیجیتال و آلت‌ کوین‌ها، آینده بیت کوین و بسیاری موارد دیگر، از جمله مباحث مطرح‌شده در این کتاب هستند.

کتاب فناوری‌های ارز دیجیتال و بیت کوین را می‌توان یک منبع پایه‌ای برای یادگیری فناوری‌های جدید ارز دیجیتال دانست.

آموزش تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال

تحلیل بنیادی یا فاندامنتال (Fundamental Analysis یا به‌اختصار FA) به بررسی دقیق و موبه‌موی اطلاعات موجود در خصوص یک دارایی مالی گفته می‌شود. از جمله مواردی که در تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال حائز اهمیت هستند می‌توان به برنامه‌های یک پروژه، تعداد افرادی که از آن استفاده می‌کنند، حامیان و تیم پشتیبانی پروژه اشاره کرد. هدف نهایی شما از تحلیل فاندامنتال این است که متوجه شوید آیا دارایی موردنظر بیش ‌از حد ارزش‌گذاری شده است و یا ارزش آن بیش از قیمت فعلی است. پس از آن، می‌توانید نتیجه‌‌ای را که به دست آورده‌اید در معاملات خود به کار بگیرید.

معامله دارایی‌های پر‌نوسانی همچون ارزهای دیجیتال به مهارت خاصی نیازمند است. انتخاب یک استراتژی، درک دنیای وسیع معاملات و تسلط بر تحلیل بازار مهارت‌‌هایی هستند که تنها با صرف زمان و کسب تجربه لازم به دست می‌آیند. در بازارهای مالی، تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال دو نوع اصلی از تحلیل هستند.

وقتی با آموزش تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال سر‌و‌کار داریم، چشممان تنها به قیمت و تاریخچه قیمت روی نمودار است و به‌دنبال الگوهایی هستیم که ممکن است در آینده دوباره تکرار شوند. در این نوع تحلیل، برخی تخصص‌ها را می‌توان از بازارهای مالی سنتی وام گرفت. به‌عنوان مثال، بسیاری از معامله‌گران ارزهای دیجیتال از همان اندیکاتورهای تکنیکالی استفاده می‌کنند که در بازار معاملات فارکس، سهام و کالاها دیده می‌شوند. از جمله این اندیکاتورها می‌توان به شاخص قدرت نسبی (RSI)، مکدی (MACD) و باندهای بولینگر (Bollinger Bands) اشاره کرد. این اندیکاتورها ابزارهایی هستند که رفتار بازار را صرف‌نظر از دارایی موردمعامله پیش‌‌بینی می‌کنند. از همین رو، ابزارهای تحلیل تکنیکال در فضای معاملات ارزهای دیجیتال نیز بسیار محبوب هستند. اما در خصوص تحلیل فاندامنتال، قضیه تا حدی متفاوت است.

اگرچه تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال نیز رویکردی مشابه بازارهای مالی سنتی را دنبال می‌کند، اما تفاوت عمده آن با تحلیل تکنیکال این است که معیار آزمایش‌شده‌‌ مشخصی برای ارزیابی بنیادین دارایی‌های دیجیتال در دسترس نیست. بنابراین برای به‌کارگیری صحیح تحلیل فاندامنتال در دنیای ارزهای دیجیتال، ابتدا باید بدانیم که ارزش این دارایی‌ها از کجا نشأت می‌گیرد و در حقیقت چه چیزهایی باعث می‌شوند سرمایه‌گذاران پول خود را وارد یک ارز دیجیتال کنند که به افزایش قیمت آن منجر شود.‌ تعریف تحلیل فاندامنتال تا همین جا کافی است و از اینجا به بعد وارد بحث عملی و چگونگی انجام این تحلیل می‌شویم. اگر می‌خواهید از نظر تئوری بیشتر درباره این نوع تحلیل بخوانید می‌توانید به مقاله «تحلیل فاندامنتال چیست؟» مراجعه کنید.

در این مطلب، با پرس‌وجو از تحلیل‌گران ارشد فاندامنتال و همچنین با کمک مقاله‌ای که در بایننس آکادمی منتشر شده است، نگاهی به برخی معیارهای حائز اهمیت در تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال خواهیم داشت. معیار‌های مهم برای تحلیل فاندامنتال در این حوزه را می‌توان به سه گروه اصلی «معیارهای پروژه»، «معیارهای بازار» و «معیارهای درون‌زنجیره‌ای» تقسیم کرد. در ادامه هریک از این معیارها و آنچه را که مورد ارزیابی قرار می‌دهند، بررسی خواهیم کرد و همچنین روش ایجاد اندیکاتور شخصی خودتان را آموزش خواهیم داد.

مشکل تحلیل بنیادی ارزهای دیجیتال

مشکل اساسی به‌کارگیری تحلیل فاندامنتال در دنیای ارزهای دیجیتال این است که برای این ارزها نمی‌توان رویکردی مشابه با کسب‌وکارهای سنتی اتخاذ کرد. برخلاف تصور همگان، گزینه‌های غیرمتمرکزتر همچون بیت کوین، به بازار کالاها نزدیک‌تر هستند. با این حال، ابزارهای تحلیل فاندامنتال شناخته‌شده در مورد ارزهای متمرکزتر (همچون ارزهای دیجیتالی که سازمان‌ها عرضه می‌کنند) نیز حرف چندانی برای گفتن ندارند.

بنابراین، برای استفاده بهینه از تحلیل فاندامنتال در فضای ارزهای دیجیتال باید با دقت زیادی عمل کرد و این مسئله را از جوانب مختلف مورد بررسی قرار داد. اولین گام در این فرایند، تعیین معیارهای قدرتمند است. منظور از قدرتمندبودن این است که معیار موردنظر را نتوان به‌سادگی دست‌کاری کرد و یا تغییر داد.

به‌عنوان مثال، تعداد دنبال‌کنندگان توییتر یا کاربران تلگرام/ردیت یک شرکت یا پروژه را نمی‌توان معیار مناسبی برای سنجش ارزش آن در نظر گرفت؛ چراکه ایجاد حساب‌های جعلی یا خرید فعالیت کاربری در شبکه‌های اجتماعی کار دشواری نیست.

همچنین فراموش نکنید که هیچ معیار واحدی وجود ندارد که بتواند تصویر کاملی از ارز دیجیتال مورد ارزیابی ما ارائه دهد. ما می‌توانیم به تعداد آدرس‌های فعال روی بلاک چین توجه کنیم و شاهد افزایش شدید آن‌ها باشیم؛ اما این مسئله به‌خودی‌‌خود نمی‌تواند نمایی کامل از بلاک چین موردنظر را به ما ارائه کند. به‌عنوان مثال ممکن است افزایش تعداد آدرس‌ها به علت وجود سرمایه‌گذار یا تریدری باشد که با ایجاد آدرس‌های جدید، دارایی مورد بررسی را در بین حساب‌های مختلف خود جابه‌جا می‌کند.

همان‌طور که در قسمت‌های قبل گفتیم، معیارهای تحلیل فاندامنتال صحیح در فضای ارزهای دیجیتال را می‌توان به سه دسته معیارهای پروژه، معیارهای بازار و معیارهای درون‌زنجیره‌ای تقسیم کرد. در این قسمت از این مقاله، هریک از این سه دسته‌بندی را به‌صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد. قصد نداریم فهرستی بیش‌ از حد طولانی و خسته‌کننده را ارائه کنیم، اما اطلاعات آن به‌قدری هست که بتواند نقشه راهی درست از تحلیل فاندامنتال ارائه دهد.

بیشتر بخوانید:آموزش پرایس اکشن

اولین گام تحلیل فاندامنتال: پروژه را زیر و رو کنید

معیارهای پروژه در تحلیل فاندامنتال در قالب رویکردی کیفی عمل می‌کنند. این معیارها عواملی مانند عملکرد تیم (اگر تیمی وجود داشته باشد)، اخبار و رویدادها، وایت پیپر (مقاله معرفی) و نقشه راه آینده را در نظر می‌گیرند.

وایت پیپر

اکیداً توصیه می‌شود که پیش از سرمایه‌گذاری در هر پروژه‌ای، وایت پیپر

آن را مطالعه کنید. وایت پیپر سندی (معمولاً یک فایل PDF) است که نمایی کلی از پروژه ارز دیجیتال موردنظر را به ما نشان می‌دهد. یک وایت پیپر خوب باید اهداف شبکه را تعریف کند و در حالت ایده‌آل، تصویری از موارد زیر را به ما ارائه دهد:

  • فناوری مورداستفاده (آیا متن‌باز است؟)
  • کاربرد(ها) و هدف (اهداف) پروژه
  • نقشه راه برای ارتقا و افزودن ویژگی‌های جدید
  • طرح عرضه و توزیع کوین‌ها یا توکن‌ها

کسب این اطلاعات و مقایسه آن‌ها با مباحثی که حول پروژه موردنظر شکل گرفته است، می‌تواند بسیار مؤثر باشد. به‌عنوان مثال، می‌توانید بررسی کنید که افراد صاحب‌نظر در جامعه ارزهای دیجیتال در مورد این پروژه چه می‌گویند؟ آیا انتقادی مطرح و یا هشداری داده شده است؟ آیا اهداف آن واقع‌بینانه به نظر می‌رسند؟

مثلاً اگر در یک وایت پیپر، از صفت‌های «بزرگترین»، «مهم‌ترین»، «قدرتمندترین» زیاد استفاده شده بود، قیمت توکن پروژه پیش‌بینی شده بود و وعده‌هایی عجیب و دور از ذهن مثل «ریشه‌کن کردن فقر» یا «ثروتمندکردن هر کس که عضو می‌شود» ارائه شده بود، قید سرمایه‌گذاری در آن پروژه را بزنید.

فراموش نکنید طبق مثلی قدیمی، هیچ بقالی نمی‌گوید ماست من ترش است. بنابراین در تمام وایت پیپرها تنها به نقاط قوت پروژه اشاره می‌شود. سعی کنید در وایت پیپر بیشتر به‌دنبال گاف‌ها و موارد غیرمنطقی باشید و به هیچ عنوان فقط به وایت پیپر اتکا نکنید.

تیم

اگر تیم خاصی پشت شبکه این ارز دیجیتال کار می‌کند، سوابق اعضای آن می‌تواند نشان دهد که آیا این تیم مهارت لازم و کافی برای به‌ثمررساندن پروژه را دارد یا خیر. آیا اعضای تیم پیش از این در صنعت ارزهای دیجیتال سرمایه‌گذاری موفقی انجام داده‌اند؟ آیا تخصص آن‌ها برای رسیدن به اهداف پیش‌بینی‌شده کافی است؟ آیا پیش از این نقشی در پروژه‌های مشکوک یا کلاه‌برداری‌ها داشته‌اند؟

سایت رسمی هر پروژه بهترین منبع برای بررسی تیم پروژه است. همچنین مشاهده پروفایل‌های تیم، مشاوران و حامیان یک پروژه در سایت لینکدین به‌شدت حائز اهمیت است.

انجمن توسعه‌دهندگان به چه شکل اداره می‌شود؟ اگر این پروژه گیت هاب (GitHub) عمومی دارد و متن‌باز است، می‌توانید بررسی کنید که چه تعداد مشارکت‌کننده وجود دارد و میزان فعالیت‌ آنها چگونه است. پروژه‌ای که کد آن به‌طور مستمر و مداوم در حال توسعه است، بسیار جذاب‌تر از پروژه‌ای است که آخرین به‌روزرسانی کد آن به دو سال پیش باز می‌گردد.

رقبا

به‌طور کلی ارزهای دیجیتال در حوزه‌های مختلفی فعالیت می‌کنند و هر کدام تمرکزشان روی برخی کاربردهای خاص است. مثلاً اتریوم بیشتر در طبقه‌بندی «میزبانان قرارداد هوشمند» جای می‌گیرد، پس برای شناخت رقبای اتریوم فقط کافی است ببینید چه ارزهای دیگری در طبقه‌بندی میزبانان قرارداد هوشمند قرار دارند. از کجا طبقه‌بندی‌ها را چک کنید؟ وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های زیادی برای این کار وجود دارد. دو مورد از مهم‌ترین‌شان:

  • کوین مارکت کپ (Coinmarketcap.com) – بخش Categories و همچنین صفحه هر ارز دیجیتال
  • کریپتواسلیت (Cryptoslate.com) – بخش Coins

گفتن این نکته خالی از لطف نیست که ارزهای دیجیتال در دو وب‌سایت بالا ممکن است در چند دسته قرار بگیرند. با شناخت بهتر ارز دیجیتال موردنظر خودتان بهتر می‌توانید دسته اصلی آن را مشخص کنید. به‌عنوان مثال، چین لینک در دسته قراردادهای هوشمند هم قرار می‌گیرد، اما دسته اصلی آن اوراکل‌ها (Oracles) است.

برای دو یا سه رقیب اصلی هم مشابه با پروژه ابتدایی معیارها را بررسی کنید تا مطمئن شوید پروژه‌ای که برای سرمایه‌گذاری انتخاب می‌کنید، ضعیف‌تر از رقیبش نباشد، اگر چنین باشد، منطق می‌گوید روی رقیب سرمایه‌گذاری کنید.

چگونه ارز دیجیتال بخریم

بازار ارزهای دیجیتال و مقوله خرید ارز دیجیتال به یکی از جذاب‌ترین و محبوب‌ترین عناوین در بین طرفداران و علاقه‌مندارن به این حوزه تبدیل شده است.

اما در زمان خرید ارز دیجیتال این نکته را باید در نظر داشت که همانند دیگر بازارهای مالی، این بازار هم با فراز و نشیب‌هایی همراه است و به همان اندازه که می‌تواند سودآوری داشته باشد پرریسک و خطرناک هم هست.

برای خیلی از کسانی که تا بحال وارد فضای ارزهای دیجیتال نشده‌اند و در آن سرمایه گذاری نکرده‌اند این سوال پیش می‌آید که چرا باید وارد این بازار شد؟ اصلا دلیل قانع کننده برای ورود و سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال چیست؟

چرا وارد بازار ارز دیجیتال شویم؟

افرادی هستند که بدون داشتن جوابی برای این سوال‌ها و صرفا به خاطر جو حاکم تصمیم به ورود به این بازار و چگونه ارز دیجیتال بخریم . اما باید این نکته را در ذهن داشته باشید که برای موفقیت و کسب سود و داشتن تجارب موفق در معاملات خود نه تنها در بازار رمز ارزها بلکه هر بازار مالی نیازمند دانش و تخصص خاص خودش است.

به همین دلیل هم پیش از ورود به این بازارها لازم است در خصوص اصول اولیه آن دانش کافی را به دست بیاورید خصوصا اینکه جدای از محبوبیت بالای دنیای ارز دیجیتال در بین دیگر بازارهای مالی در سراسر دنیا، بدلیل نوسانات بسیار زیاد این بازار، ریسک مالی و به تبع آن خطر از دست دادن سرمایه هم به مراتب بیشتر از سایر بازارها است.

قبل از ورود به بازار ارزهای دیجیتال چه نکاتی باید بدانیم؟

دنیای بی حد و مرز ارزهای دیجیتال تکنیک‌ها و روش‌های خاص خودش را دارد. لازمه ورود به این بازار، سرمایه‌گذاری، خرید ارز دیجیتال، ترید یا معامله رمزارزها و هر آنچه که در این بازار اتفاق می‌افتد داشتن دانش و آگاهی لازم از نکات ریز و درشت آن است. در ادامه شما را با مهمترین اصول و نکاتی که لازم است قبل از ورود به بازار ارزهای دیجیتال بدانید آشنا خواهیم کرد.

  • سرمایه‌گذاری متنوع: در سبد دارایی خود تنوع ایجاد کنید و تنها بر روی یک ارز دیجیتال خاص سرمایه‌گذاری نکنید تا در صورت ریزش و سقوط آن، کل سرمایه تان از بین نرود.
  • استراتژی مشخص: حتما هدف و استراتژی خودتان را از سرمایه‌گذاری مشخص کنید. اینکه آیا می‌خواهید سرمایه‌گذاری بلند‌مدت داشته باشید یا به‌دنبال کسب سود در زمان کم هستید. سعی کنید متناسب با نوع سرمایه‌گذاری بلندمدت یا کوتاه‌مدت خود، بهترین رمز ارزها را انتخاب کنید.
  • اجتناب از عملکرد احساسی: فراموش نکنید در معاملات و سرمایه‌گذاری‌های خود هیچ‌گاه از روی احساسات تصمیم نگیرید و عمل نکنید. اگر می‌خواهید میزان سودآوری شما نسبت به ضررتان کمتر باشد باید در انجام معاملات آرامشتان را حفظ کنید و هوشمندانه عمل کنید.
  • استفاده از روش‌های تحلیل بازار: خیلی از افراد برای جلوگیری از تحمیل ضررهای سنگین و برای پیش‌بینی روند بازار ارزها از روش‌های تحلیلی استفاده می‌کنند.

تحلیل بازار

از مهمترین و پراستفاده‌ترین این روش‌ها به دو نوع تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی (یا همان آموزش تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال) می‌توان اشاره کرد.

تحلیل تکنیکال

این نوع تحلیل عموما برای پیش‌بینی روند کوتاه مدت استفاده می‌شود. تحلیل تکنیکال برعکس تحلیل بنیادی به فاکتورهایی که بر روی قیمت یک ارز یا پروژه تاثیرگذار هستند توجه نداشته و قیمت یک ارز دیجیتال را با توجه به تاریخچه حجم معاملات و روند قیمتی آن ارز پیش‌بینی می‌کند.

تحلیل بنیادی

این نوع از تحلیل، روند بازار در بلند مدت را با عوامل تاثیرگذار بر قیمت ارز دیجیتال مورد بررسی قرار می‌دهد و با توجه به آن، روند قیمت آینده آن رمز ارز را پیش‌بینی می‌کند.

این نوع تحلیل عموما برای پیش‌بینی روند کوتاه مدت استفاده می‌شود. تحلیل تکنیکال برعکس تحلیل بنیادی به فاکتورهایی که بر روی قیمت یک ارز یا پروژه تاثیرگذار هستند توجه نداشته و قیمت یک ارز دیجیتال را با توجه به تاریخچه حجم معاملات و روند قیمتی آن ارز پیش‌بینی می‌کند.

ترید یا هولد؟

سوال دیگری که برای خیلی از تازه‌واردان به بازار ارزهای دیجیتال پیش می‌آید این است که در این بازار معامله کردن (ترید) بهتر است یا ذخیره و نگهداری (هولد). در پاسخ به این افراد باید گفت استفاده از هر دو روش برای سرمایه‌گذاری مفید و خوب است اما اگر شما فردی با ریسک‌پذیری بالا هستید و هدف شما از سرمایه‌گذاری، حفظ سرمایه و کسب سود در بلند‌مدت است، بهترین و مناسبترین روش هولدکردن است.

در مقابل اگر شما فردی هستید که با ریسک نوسانات شدید قیمت بازار مشکلی ندارید روش تریدینگ یا معامله‌گری روشی مطلوب و کارآمد برای شما محسوب می‌شود.

در واقع ترید‌کردن یک روش سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت است و معامله‌گران در این روش به دنبال بهترین فرصت‌ها برای خرید دارایی و فروش آن در مدت زمان کوتاهی بعد از آن هستند. روشی که در زمانی کوتاه، سودهایی را نصیب تریدرها می‌کند و البته مقدار این سود هم خیلی کمتر از سودی است که در هولد‌کردن نصیب سرمایه‌گذار می‌شود.

چگونه بهترین ارزهای دیجیتال را انتخاب کنیم؟

بعد از بررسی اصول و مبانی ابتدایی ورود به بازار ارزهای دیجیتال و نکاتی که همه افراد علاقه‌مند به این حوزه لازم است بدانند نوبت به چگونگی انتخاب بهترین رمز ارزها و معیارهایی که برای خرید ارز دیجیتال به آنها نیاز داریم می‌رسد.

اصولا برترین ارزهای دیجیتال از نظر ارزش بازار، بهترین گزینه برای افرادی است که به دنبال سرمایه‌گذاری هستند. سایت کوین‌مارکت‌کپ (Coinmarketcap)، در لحظه نگارش این مطلب 5 رمزارز برتر بازار را به این ترتیب فهرست‌بندی کرده است:

‍1- بیت‌کوین

2- اتریوم

3- بایننس‌کوین

4- کاردانو

5- ریپل

با توجه به اینکه در حال حاضر بیش از 19 هزار ارز دیجیتال در بازار وجود دارد و هر روزه هم بر تعداد این رمز ارزها اضافه می‌شود، داشتن بهترین انتخاب برای خرید ارز دیجیتال به دانش افراد و قدرت تحلیل آنها بستگی دارد.

با همه این تفاسیر، معیارها و نکات اصلی در انتخاب بهترین ارزهای دیجیتال را در موارد زیر می‌توان خلاصه کرد:

1- وایت پیپر

2- جامعه ارز دیجیتال

3- تیم توسعه‌دهنده

4- ارزش بازار (Market Capital)

5- تعدا کل عرضه ( Total Supply)

6- عرضه در گردش (Circulating Supply)

7- نقشه راه

8- سابقه عملکرد قیمت

9- اعتبار و شهرت جهانی

10- میزان کاربردی بودن

مراحل خرید ارز دیجیتال

برای خرید ارز دیجیتال مراحل مختلفی وجود دارد اما مطمئن‌ترین این مراحل عبارتند از:

1- صرافی‌های معتبر ارز دیجیتال

همانطور که حتما می‌دانید یکی از معتبرترین و مطمئن‌ترین راه‌ها برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال استفاده از صرافی‌ معتبر است. در واقع صرافی‌های ارز دیجیتال ارائه‌دهنده پلتفرمی برای انجام تراکنش‌ها و معاملات کاربران هستند که در ازای این کار و بسته به نوع رمز ارز و شبکه‌ای که تراکنش بر بستر آن انجام می‌شود از کاربران کارمزد دریافت می‌کنند.

  • خرید ارز دیجیتال از صرافی‌های خارجی
  • خرید ارز دیجیتال از صرافی های ایرانی

خرید ارز دیجیتال از صرافی خارجی

صرافی‌های خارجی ارز دیجیتال یکی از انواع پلتفرم‌هایی است که امکان تبادل طیف وسیعی از رمز ارزها را برای کاربران سراسر دنیا فراهم می‌کند. البته در نظر داشته باشید به دلیل تحریم‌های بین المللی بسیاری از صرافی‌های خارجی مثل بایننس امکان فعالیت کاربران ایرانی را محدود کرده‌اند و علنا امکان دسترسی به امکانات این صرافی‌ها برای کاربران ایرانی وجود ندارد.

به همین دلیل خیلی از کاربران و فعالان این بازار ترجیح می‌دهند برای راحتی کار خود و همچنین حفظ امنیت حساب و دارایی و جلوگیری از مسدودشدن آن به صرافی‌های ایرانی روی بیاورند.

بیشتر بخوانید:آموزش فارکس

خرید ارز دیجیتال از صرافی ایرانی

در مقابل صرافی‌های خارجی که محدودیت‌هایی را برای کاربران کشورمان به وجود آورده‌اند صرافی های ایرانی این امکان را به افراد داده تا به راحتی و با اطمینان خاطر معاملات و تراکنش‌های رمز ارزی خود را انجام دهند.

صرافی اکسکوینو از جمله صرافی‌های معتبر داخلی است که فعالیت خود را از سال 1396 با دریافت مجوز از معاونت علمی و فرهنگی ریاست‌جمهوری آغاز کرد. این صرافی با برخورداری از طیف وسیع و متنوعی از رمز ارزها امکان مبادله بیش از 200 رمز ارز را در دو محیط مبتدی و حرفه ای برای کاربران خود فراهم کرده است.

اکسکوینو همچنین در راستای جلب رضایت هرچه بیشتر کاربران خود اقدام به راه‌اندازی مارکت منحصربفرد خود با نام اکسکوینومارکت کرده تا کاربران بتوانند در محیطی امن با کمترین کارمزد ودر سریعترین زمان به معامله ارزهای دیجیتال موردنظر خود بپردازند.

از دیگر مزایایی که کاربران اکسکوینو می‌توانند از آن استفاده کنند اپلیکیشن کیف پول اکسکوینو است که در هر دو نسخه اندروید و iOS در دسترس افراد قرار دارد و با استفاده از آن می‌توانند در هر زمان و از هر نقطه به راحتی و به سرعت به حساب کاربری خود دسترسی داشته باشند.

صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ چیست

پلتفرم Uniswap نوعی صرافی غیرمتمرکز (DEX) مبتنی بر شبکه اتریوم است، که افراد می‌توانند در آنجا به مبادله توکن‌های ERC20 بپردازند. در این صرافی، نیازی به خریدار و فروشنده برای ایجاد تقاضا نیست و این کار از طریق معادله‌ای انجام می‌شود، که به صورت خودکار ارزش را تنظیم و تعدیل می‌کند. در این صرافی نیازی به احراز هویت نیست و همه افراد از هر جای جهان می‌توانند به معامله در آن بپردازند. اما یونی سواپ چیست؟ در این مقاله به معرفی این دکس محبوب، ایده و اهداف آن، نحوه کارکرد، سرویس‌ها و خدمات Uniswap،معرفی توکن UNI، نقشه راه، همکاری‌ها، معرفی تیم سازنده و روش‌های خرید و نگهداری توکن یونی می‌پردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.

Uniswap یک صرافی غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم، برای معاملات توکن‌های ERC-20 است. این دکس بر خلاف بسیاری از صرافی‌ها که متمرکز هستند و شما باید به واسطه‌ها اعتماد کنید، ابزاری برای افراد جامعه است و افراد می‌توانند با استفاده از آن به مبادله توکن بپردازند، به‌طوری که در این میان نیازی به واسطه و شخص ثالث نباشد؛ در یونی سواپ، شما به قراردادهای هوشمند اعتماد می‌کنید. یونی سواپ همچنین بر خلاف بسیاری از صرافی‌های دیگر، به تطابق خریدار و فروشنده برای تعیین قیمت و اجرای ترید نمی‌پردازد. در اینجا، از یک معادله تطابقی ساده و استخر‌های نقدینگی استفاده می‌شود.

همانطور که اشاره کردیم، Uniswap با استفاده از استخر‌های نقدینگی کار می‌کند و افراد، در این استخر‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند و نقدینگی را برای معاملات توکن‌های مختلف فراهم می‌کنند، که به آنها تامین کننده نقدینگی گفته می‌شود. این تامین‌کنندگان نقدینگی، در عوض این کار پاداش می‌گیرند و در کارمزد معاملات شریک می‌شوند. این استخر‌ها به صورت خودکار توسط قرارداد‌های هوشمند اداره می‌شوند. به این ترتیب، پلتفرم یونی‌سواپ توانسته است مشکل نقدینگی را حل کند و علت محبوبیت آن هم همین قضیه است.

صرافی‌های غیرمتمرکز، بسیاری از مشکلات صرافی‌های متمرکز را حل کرده‌اند؛ مشکلاتی مانند هک (امکان هک وجود دارد، اما نسبت به صرافی‌های متمرکز احتمال کمتری وجود دارد) و سوء‌مدیریت در مورد صرافی‌های غیرمتمرکز مطرح نیست؛ اما این صرافی‌ها نیز دارای مشکلات خاص خود هستند؛ یکی از این مشکلات، کمبود نقدینگی کافی است، که پلتفرم Uniswap ابتکاری جالب به خرج داد و از مدل سنتی اوردر بوک که در آن صرافی‌ها متکی به خریدار و فروشنده هستند، استفاده نکرد. بازارسازان دارایی‌ها را در استخرهایی واریز می‌کنند که تریدرها می‌توانند با آن معامله کنند. قیمت به صورت الگوریتمی بر اساس نسبت دو دارایی مورد معامله تعیین می‌شود.

بیشتر بخوانید:آموزش سریع ورود به بازار ارزدیجیتال

ایده و هدف یونی سواپ چیست؟

Uniswap از ایده‌ای متولد شد که در سال 2016 توسط ویتالیک بوترین خالق اتریوم، برای یک صرافی غیرمتمرکز پیشنهاد شد. Vitalik Buterin ایده‌ای را مطرح کرد که شامل یک بازارساز خودکار (AMM) آن‌چین با ویژگی‌های خاص بود. یک سال بعد در سال 2017، هیدن آدامز (Hayden Adams) برای تبدیل این ایده به یک محصول کاربردی، شروع به کار کرد. آدامز پس از دریافت چندین کمک مالی از جمله 100،000 دلار از بنیاد اتریوم، یونی سواپ را در نوامبر 2018 (آبان 97) راه‌اندازی کرد؛ در آن زمان، به سرعت نقدینگی بسیاری به سمت این صرافی روانه شد و یونی سواپ حجم زیادی در معاملات را تجربه کرد.

در ابتدا، آدامز یک سیستم گواه اثبات مفهوم (Proof of Concept) ایجاد کرد، که شامل یک قرارداد هوشمند و یک پیش‌نویس اولیه در سایت پروژه بود. این قرارداد تنها یک تامین‌کننده نقدینگی داشت و برای سواپ‌های ساده طراحی شده بود. این اولین گام به سمت مفاهیم مربوط به بازارسازهای خودکار و پتانسیل‌های نامحدود اتریوم بود. هایدن آدامز خاطرنشان کرد که پروژه‌های بزرگی که در آن زمان بر روی شبکه اتریوم قرار داشتند، برخی از خصوصیات این شبکه را داشتند؛ اما تنها برخی از آنها قادر بودند که از تمام این ویژگی‌ها استفاده کنند. به‌علاوه، تقریبا تمام آنها بسیار پیچیده و از نظر امنیتی بسیار غیرقابل اطمینان بودند. آدامز متوجه شد که یونی سواپ می‌تواند نه تنها یک پروژه برای یادگیری شخصی باشد، بلکه می‌تواند یک ابزار کارآمد برای افراد باشد.

یونی سواپ چگونه کار می‌کند؟

همانطور که اشاره کردیم، Uniswap یک مارکت میکر اتوماتیک است، که در یک سیستم متشکل از قراردادهای هوشمند ساخته شده است. این پروتکل نیاز به واسطه‌ها را از بین می‌برد، در برابر سانسور مقاوم است و امنیت دارد. یونی سواپ یک برنامه متن باز تحت لیسانس GPL (مجموعه‌ای از مجوزها برای تضمین آزادی برای کاربران در زمینه‌های راه‌اندازی، یادگیری، به‌اشتراک‌گذاری و تغییر و اصلاح نرم‌افزارها) است.

هر جفت ارز دیجیتال در یونی‌سواپ، استخر نقدینگی مخصوص به خود را دارد. هر کسی می‌تواند با واریز کردن مقدار معادل از هر دو توکن در استخر نقدینگی، تبدیل به یک تامین‌کننده نقدینگی شود. در ازای این کار، به آنها یک LP Token یا توکن نقدینگی داده می‌شود، که در واقع نماینده نقدینگی او در استخرهاست. هر زمان که فرد اراده کرد، می‌تواند این توکن‌های اصلی خود را با بازپرداخت توکن‌های LP خود، برداشت کند.

نسخه 1 یونی سواپ

در ورژن اول Uniswap، تمام استخرهای نقدینگی، با جفت‌های اتر و یک توکن ERC20 تامین می‌شد. اگر کاربران می‌خواستند یک توکن ERC-20 را با توکن ای آر سی 20 دیگر مبادله کنند، باید از روتر اتر استفاده می‌کردند، که در نتیجه کارمزد بیشتری باید پرداخت می‌کردند؛ زیرا امکان سواپ کردن مستقیم توکن‌ها وجود نداشت. این موضوع، معایبی داشت:

  • کارمزد بالاتر
  • وابستگی شدید یونی سواپ به کوین اتر
  • عدم امکان مبادله مستقیم توکن‌های ERC20

به این دلایل، نسخه دوم یونی سواپ عرضه شد.

بیشتر بخوانید:آموزش ساخت کیف پول ارز دیجیتال

نسخه 2 صرافی یونی سواپ

انتشار نسخه 2 یونی سواپ در می 2020 (اردیبهشت 99) شاهد یک ارتقای اساسی بود که امکان سواپ مستقیم ERC20 به ERC20 را فراهم می‌کرد و در جایی که لازم بود، توکن Wrap شده را از معادله حذف می‌کرد. همچنین یونی سواپ در نسخه 2 پشتیبانی از توکن‌های ناسازگار ERC20 مانند OMG و USDT و مجموعه‌ای از پیشرفت‌های فنی را اضافه کرد که استفاده از آن را جذاب‌تر می‌کرد.

همچنان‌که که محبوبیت استخراج نقدینگی و ییلد فارمینگ در سال 2020 به طور چشمگیری افزایش یافت، یونی سواپ نیز رشد مشابهی را تجربه کرد؛ زیرا بسیاری از پلتفرم‌های امور مالی غیر متمرکز (DeFi) به ارائه‌دهندگان نقدینگی یونی سواپ اجازه می‌دهند تا از توکن‌های LP خود کسب سود کنند.

این امکان در ترکیب با 0.3 درصد کارمزدی که به ارائه دهندگان نقدینگی توزیع می‌شود، باعث شده است که یونی سواپ از نظر ارزش کل قفل شده (TVL) به یکی از صرافی‌های پیش‌رو در صنعت بلاکچین تبدیل شود.

در دکس‌ها، یکی از توکن‌ها در ازای دیگری مبادله می‌شود. از آنجایی که استخرها معمولا به‌صورت 1 به 1 تامین نقدینگی می‌شوند، اگر بخواهید یک توکن را Swap کنید، تقریبا به مقدار معادل، توکن دیگری را دریافت خواهید کرد. در نسخه دوم یونی سواپ، مبادله طبق فرمول ساده‌ای انجام می‌شود:

x * y = k

در این فرمول، x و y نشان‌دهنده کوین ETH و توکن‌های ERC20 موجود در استخر، یا دو توکن erc-20 موجود در استخر است و k نشان‌دهنده یک عدد ثابت است. زمانی که شما x و y را ضرب می‌کنید، ارزش آن باید همیشه برابر با ارزش k باشد. در ادامه، بیشتر درباره این فرمول صحبت خواهیم کرد.

در ورژن دوم یونی سواپ، 0.3 درصد کارمزد برای مبادلات دریافت می‌شود، که در بین تامین‌کنندگان نقدینگی آن استخر، نسبت به میزانی که نقدینگی را تامین کرده‌اند، تقسیم می‌شود.

به این دلیل که قیمت دو جفت ارز قابل معامله، از طریق مبادلات تغییر می‌کند، تفاوت بین قیمت یونی سواپ و قیمت صرافی‌های دیگر، فرصت‌های آربیتراژ ایجاد می‌کند. این مکانیزم باعث می‌شود که قیمت‌های Uniswap، تقریبا معادل قیمت بازار باشند.

روشی که یونی‌سواپ برای حل مشکل نقدینگی پیش گرفته، استفاده از یک پروتکل نقدینگی اتوماتیک است. بدین صورت که کاربران تشویق می‌شوند که تبدیل به تامین‌کننده نقدینگی شوند؛ زیرا مثلا اگر 1000 تتر و به میزان معادل آن اتر در استخر ETH/USDT تامین کنید، هر کاربری که این جفت ارز را مبادله کند، از کارمزد آنها (0.3 درصد) مقداری به شما می‌رسد.

کاربران با ادغام دارایی‌های خود در یک استخر، در واقع یک صندوق می‌سازند که تمام مبادلات آن جفت ارز، از آنجا انجام می‌شود. هر توکنی که در یونی سواپ لیست شده، دارای استخر خود است و کاربران می‌توانند آن را تامین نقدینگی کنند. با این روش، خریدار یا فروشنده نیازی به انتظار برای پیدا شدن فروشنده یا خریدار مقابل ندارد و مبادله خود را به سرعت انجام می‌دهد؛ زیرا طرف مقابل او، استخر نقدینگی است.

در ازای تامین نقدینگی، شما یک توکن LP‌ دریافت می‌کنید، که نماینده دارایی‌های شما در استخر است. برای مثال، فرض کنید که شما در استخری که 100,000 دلار نقدینگی دارد، 10,000 دلار نقدینگی تامین می‌کنید. در این صورت، 10 درصد از تمام مبادلاتی که در آن استخر انجام می‌شود، به شما تعلق می‌گیرد؛ زیرا 10 درصد از این استخر را شما تامین نقدینگی کرده‌اید. این توزیع فی، کاربران را تشویق به مشارکت در نقدینگی استخرها می‌کند و بدین صورت، مشکل نقدینگی دکس‌ها برطرف می‌شود.

اگر تصمیم بگیرید که نقدینگی خود را از استخر خارج کنید، کافی است LP Token خود را در ازای دو توکن خود بازپرداخت کنید. در این صورت، توکن LP شما نابود می‌شود و دو توکن به کیف پول شما باز می‌گردد.

سوشی سواپ چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

صرافی غیرمتمرکز سوشی سواپ به‌عنوان فورکی از صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ شناخته می‌شود. در واقع این صرافی نسخه تغییریافته از یونی سواپ است که روی بلاک چین اتریوم راه‌اندازی شد. این صرافی غیرمتمرکز در سال 2020 توسط دو شخص یا دو گروه با نام‌های مستعار سرآشپز نومی “Chef Nomi” و “0xMaki” به‌وجود آمد. اطلاعات دقیقی از هویت و مشخصات خالق یا خالقین Sushiswap در دسترس نیست.

برخلاف صرافی‌های قدیمی مانند بایننس که خودشان بازارسازی می‌کنند، SushiSwap یک بازارساز خودکار یا AMM است. سوشی سواپ برای اینکه بتواند با یونی سواپ رقابت کند، در سپتامبر 2020 یک حمله خون‌آشام یا Vampire Attack ترتیب داد. این حمله به این صورت است که به کاربران پلتفرم‌های دیگر نرخ‌های بیشتری پیشنهاد می‌دهید که آن‌ها را به سرویس خود جذب کنید.

سوشی سواپ چه سرویس‌هایی دارد؟

گردانندگان سوشی سواپ قصد دارند این پلتفرم را به یک پلتفرم همه چیز تمام یا در اصطلاح One Stop تبدیل کنند که تمام نیازهای کاربران در فضای دیفای را پاسخگو باشد. با توجه به مطالب موجود در وبسایت سوشی سواپ، سرویس‌های اصلی این پلتفرم تا به امروز به شرح زیر هستند:

  • سواپ (Swap)
  • دکس میان‌زنجیره xSwap
  • بازار وام‌دهی Kashi (این سرویس در نسخه جدید سوشی سواپ فعال است و در نسخه قدیمی نیز گفته شده که منسوخ شده است)
  • لانچ‌پد توکن Miso (لانچ پد میزو از طریق نسخه قدیمی سوشی سواپ در دسترس است و در نسخه جدید بخشی برای آن در نظر گرفته نشده است)
  • فریم ورک یا زیرساخت ایجاد بازارساز خودکار Trident
  • پلتفرم وستینگFuro

بیشتر یخوانید:آموزش ترید ارز دیجیتال

یکی دیگر از سرویس‌های سوشی سواپ Onsen است. این سرویس در داکیومنت سوشی سواپ به‌عنوان سرویس ییلد فارمینگ معرفی شده است و حتی در صفحه استخرها نیز یک دکمه برای آن تعبیه شده است؛ اما با ورود به این بخش به با تیتر (Sushi Partnership Request Form) یا فرم درخواست همکاری سوشی روبه‌رو می‌شویم.

ارز دیجیتال SUSHI‌ چیست؟

ارز دیجیتال سوشی، توکن حاکمیتی پلتفرم SushiSwap است. دارندگان این توکن می‌توانند در سیستم حاکمیتی آن فعال باشند و در رای‌گیری‌ها و تصمیمات مهم نقش داشته باشند. افرادی که توکن توکن سوشی را استیک کنند، می‌توانند بخشی از کارمزد تراکنش‌ها را به‌عنوان پاداش دریافت کنند. سقف عرضه این توکن 250 میلیون عدد است که ماه نوامبر 2023 تمام توکن‌ها عرضه خواهد شد. در حال حاضر 230 میلیون عدد توکن SUSHI در چرخه بازار قرار دارد. بیشترین قیمت ارز دیجیتال سوشی مربوط به 23 اسفند 1399 با قیمت 23.38 دلار می‌شود. کمترین قیمت SUSHI در تاریخ 14 آبان 1399 با نرخ 0.48 دلار ثبت شده است. قیمت لحظه‌ای SUSHI‌ را می‌توانید از این لینک مشاهده کنید.

آخرین و جدیدترین اخبار مربوط به سوشی سواپ

در این قسمت آخرین و جدیدترین اخبار مربوط به صرافی غیرمتمرکز SushiSwap را به‌صورت دوره‌ای آماده می‌کنیم.

اردیبهشت 1402

قیمت سوشی سواپ در 17 می (27 اردیبهشت) حدود 45 درصد ریزش داشت. این تنزل علی‌رغم پیشنهادهای مطرح‌شده برای بازنگری دوباره بر توکنومیکس SUSHI رخ داد. اوایل سال 2023 پروپوزالی اجرایی شد که عرضه ارز دیجیتال سوشی را کاهش می‌دهد و آن را ضدتورمی‌تر می‌کند. خبر کامل را می‌توانید از این لینک مشاهده کنید.

بنابر گزارش کوین دسک، صرافی سوشی سواپ در 5 می (15 اردیبهشت) نسخه سوم استخرهای نقدینگیش را معرفی کرد. این استخرها روی 13 شبکه فعال هستند.

فروردین 1402

در 20 فروردین صرافی سوشی سواپ مورد حمله اکسپلویت قرار گرفت و بیش از 3.3 میلیون دلار (حدود 1800 ETH) از حداقل یک کاربر به سرقت رفت. متن کامل خبر را می‌توانید از این لینک بخوانید.

بیشتربخوانید:آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال

بیشتر بخوانید:آینده ارز دیجیتال بیت تورنت

پرسش و پاسخ (FAQ)

  • سوشی سواپ چیست؟
    سوشی سواپ یک صرافی غیرمتمرکز است که از 20 شبکه بلاکچینی پشتیبانی می‌کند. این دکس یک فورک از یونی سواپ است.
  • ارز دیجیتال SUSHI چیست؟
    رمز ارز سوشی توکن حاکمیتی پلتفرم سوشی سواپ است که در تصمیمات حاکمیتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه‌بر این ارز دیجیتال سوشی به‌عنوان پاداش به مشارکت‌کنندگان پلتفرم داده می‌شود.

جمع‌بندی

ضمن توضیح درباره دکس سوشی سواپ و فعالیت‌هایی که داشته است، نحوه کار با سرویس‌های سواپ، استخر نقدینگی و خرید کریپتو با ارز فیات آن را آموزش دادیم و برخی از سرویس‌هایی را که در نسخه قبلیش در دسترس بودند یا در این نسخه هنوز راه‌اندازی نشده‌اند، معرفی کردیم. تجربه‌کاربریتان از SushiSwap را با ما درمیان